VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Muzieklabel UMG zag de omzet op het gebied van streaming in het vierde kwartaal verder herstellen. Dit jaar moet blijken of de ambitieuze vooruitzichten die “the world’s leading music company” tijdens de beleggersdag in september 2024 schetste, kunnen worden waargemaakt.

Universal Music Group heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar een hogere omzet geboekt. UMG behaalde een omzet van 3,44 miljard euro, een stijging ten opzichte van 2023 van bijna 8 procent (bij constante wisselkoersen). Dat was beter dan waar het analistengilde op had gerekend: 3,28 miljard euro. 

Het muzieklabel met hoofdkantoor in Hilversum, dat de muziekrechten van een waaier aan artiesten bezit, liet bij alle drie de bedrijfsdivisies, muziekopname (Recorded Music), muziekuitgeverij (Music Publishing) en Merchandising, groei zien. Beleggers reageerden verheugd. Het aandeel UMG noteerde in de middaghandel vrijdag zo’n vier procent hoger.
 
Topman Lucian Grainge liet weten dat UMG kon profiteren van de populariteit van onder andere Taylor Swift, Sabrina Carpenter, Billie Eilish, Chappell Roan en Wicked: The Soundtrack. Volgens de muziekbranchevereniging IFPI zitten negen van de op dit moment tien meest populaire artiesten in de stal van UMG.

Omzet UMG in vierde kwartaal iets beter dan verwacht
 

Bron: kwartaalverslagen UMG, analistentaxaties Visible Alpha. Bedragen in miljarden euro’s. 

Streaming-abonnementen
De omzetgroei uit zogeheten streaming-abonnementen, die goed zijn voor bijna 40 procent van de totale verkopen, viel mee. Deze omzet steeg bij constante wisselkoersen met zo’n 9 procent tot 1,23 miljard euro en was daarmee iets hoger dan de 1,19 miljard euro waar analisten op hadden gerekend. De groei van opbrengsten uit streaming-abonnementen werd vooral gedreven door een toename van het aantal betalende gebruikers op streamingplatforms als Spotify, Apple Music en YouTube. 

Bovenal laten de cijfers na herstel in het derde kwartaal andermaal zien dat het dieptepunt van vorige zomer achter de rug lijkt.  

Bij de tweedekwartaalcijfers vorig jaar juli verloor het aandeel UMG in een klap een kwart van zijn waarde

De omzet uit streaming-abonnementen steeg in het tweede kwartaal van 2024 met ‘slechts’ zeven procent (zie grafiek), terwijl door analisten gerekend werd op een groei van circa 11 procent. Het was de grootste koersval sinds het platenlabel ruim drie jaar geleden naar de Amsterdamse beurs trok. 

UMG ziet streamingactiviteiten sinds vorige zomer weer iets aantrekken

Bron: kwartaalverslagen UMG. Uitgelicht in geel de omzet uit streaming-abonnementen. Betreft mutatie van de omzet ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. 

De streamingcijfers waren in het vierde kwartaal dus beter dan verwacht. Maar dat was niet het geval bij de gratis streamingdiensten (min 4 procent), waar UMG het moet hebben van advertentie-inkomsten. Volgens de muziekuitgever kijken en luisteren consumenten vaker steeds kortere filmpjes op TikTok, waar momenteel nog weinig advertentie-inkomsten op worden behaald. De langere filmpjes op videoplatforms als YouTube, waar UMG dus meer aan verdient, zijn wat minder in trek. 

Groeipad
In aanloop naar het vierde kwartaal was UMG voorzichtig. Het bedrijf kon bijvoorbeeld niet langer profiteren van het effect van de eerdere prijsverhoging van muziekdienst Spotify. UMG zal de komende kwartalen moeten laten zien dat de omzet uit streaming verder kan versnellen. 

Het muzieklabel beloofde tijdens de beleggersdag (Capital Markets Day, CMD) in september dat de omzet uit streamingdiensten (abonnementen en advertenties bij elkaar) terug zou keren op het oude groeipad: een jaarlijkse groei van tussen de 8 en 10 procent tot 2028. 

Operationeel en financieel directeur Boyd Muir gaf bij de vierdekwartaalcijfers aan dat UMG goed gepositioneerd is om deze groeidoelstellingen te halen. Volgens Muir moet circa de helft van die omzetgroei komen uit een verdere toename van het aantal abonnees van streamingdiensten (het volume-effect). De andere helft van de groei wil UMG realiseren door meer omzet uit iedere klant te persen (het prijseffect).

Hiervoor richt het muziekbedrijf zich onder andere op superfans van megasterren als Taylor Swift en Billie Eilish. Volgens UMG is circa twintig procent van de abonnees van streamingdiensten bereid om een duurder premium-abonnement af te nemen. Premium-klanten profiteren niet alleen van een betere geluidskwaliteit, maar ze kunnen ook de nieuwste hits van hun favoriete artiesten eerder beluisteren. 

Ackman
Over de wensen van Bill Ackman, de Amerikaanse hedgefondsmanager en UMG-aandeelhouder, was verder geen nieuws vanuit de muziekuitgever. Ackman verzocht UMG in november vorig jaar om de notering aan Euronext Amsterdam te verruilen voor een notering op de Amerikaanse beurs

Volgens de Amerikaanse hedgefondsmanager is de liquiditeit van het aandeel beperkt en wordt UMG mede daarom verhandeld tegen een diepe korting ten opzichte van de intrinsieke waarde. Investeringsvehikel Pershing Square, geleid door Ackman, heeft een overeenkomst met UMG die het recht geeft om aandelen naar de Amerikaanse beurs te brengen. 
Zo’n notering moet dan wel door Pershing gebruikt worden om een deel van zijn UMG-aandelen te verkopen. En volgens het prospectus moet de opbrengst van zo’n verkoop voor de investeringsmaatschappij minimaal een half miljard dollar zijn, iets meer dan een tiende van het huidige Pershing-belang. Eerder dit jaar beloofde UMG al dat het zal meewerken aan deze verkoop van aandelen UMG voor medio september dit jaar

Ackman wil echter meer dan alleen een Amerikaanse notering voor UMG. Het liefst ziet hij ook dat de muziekuitgever zijn hoofdkantoor verplaatst naar de Verenigde Staten. Maar zover gaan de afspraken die hij met het muzieklabel heeft gemaakt niet. Dit dossier lijkt nog niet gesloten. 

 




Gerelateerde artikelen